fbpx

Hoe bepaal je of je gastouderopvang vol is?

Laatst stelde ik de vraag of Facebook: “Zit jouw gastouderopvang vol? Of heb je nog plekjes vrij?”

Daarop reageerde een gastouder: “Ik zit niet vol, maar dat wil ik ook niet”.

Dat klinkt tegenstrijdig: Ik zit niet vol maar dat wil ik niet. Dan zit je toch vol, lijkt mij? Ik vroeg me af waar dit antwoord vandaan kwam. Kennelijk zijn er verschillende manieren van kijken naar je opvang. Verschillende manieren om te bepalen of je opvang vol zit. 

Ik heb hierover een facebook live uitzending gegeven in mij groep Gastouders en Klantenwerving. Daarin heb ik verteld op welke drie manieren je kunt beredeneren of jouw opvang vol zit. 3 Points of View. En de gastouder die antwoordde “ik zit niet vol, maar dat wil ik niet” beredeneerde dit vanuit point of view 1:

Point of view 1: Jezelf vergelijken met anderen

Kijken naar wat een ander doet, en op basis daarvan een conclusie trekken over jezelf: 
“Ik zie dat een andere gastouders 5 dagen werkt. Zelf werk ik maar drie dagen, dus ik zit niet vol.”

Deze manier van kijken, is niet vreemd. Ik vergelijk me zelf ook continue met anderen. Zolang je het maar doet om ervan te leren en/of te accepteren dat er nu eenmaal verschil is. Hij of zij doet het anders. Dat is ok

Nu is de vraag: klopt deze redenatie? Klopt het wanneer je ziet dat iemand anders het anders doet dan jij, dat jij dan kan concluderen dat je ‘niet vol zit’. Nee, dat klopt niet. Zie point of view 2.

Point of view 2: Het gaat om wat jij wilt/kiest

Jij bepaalt hoeveel dagen je wilt werken en hoeveel kinderen je wilt opvangen. Dat is jouw ideaal plaatje. Voldoet de praktijk aan jouw ideale plaatje, dan zit je vol. Ik begon met 5 dagen werken, gewoon omdat je ergens moet beginnen toch? En al snel ontdekte ik dat mijn ideale plaatje was: drie dagen werken en 5 kinderen opvangen. Sindsdien heb ik altijd volgens mijn ideale plaatje gewerkt. Dus ik zat gewoon vol.

Maar… de belangrijkste vraag is:

Point of View 3: Zit jouw portemonnee wel vol?

Het draait er natuurlijk om of jij wel genoeg geld verdient! Je kunt een mooi ideaal plaatje hebben, en in de praktijk voldoe je hieraan, maar wat als je niet genoeg geld verdiend om je ideale leven te leiden?

Je hebt een bepaald inkomen nodig om te doen wat je moet doen, zoals rekeningen betalen, boodschappen doen enz. en om leuke dingen te kunnen doen. Lekker op vakantie gaan, kleding kopen wanneer je dat nodig hebt, jezelf laten verwennen bij de kapper of een dagje sauna of een schilderscursus volgen, of….vul in wat jij graag doet.

En is jouw inkomen genoeg om een onbezorgd leven te leiden, dan heb je niets om je zorgen over te maken toch?

Dan maakt het niet uit of er nog plekjes vrij zijn in je opvang en of je wel of niet voldoet aan je ideale plaatje uit punt nr. 2.

Maar verdien je niet genoeg, dan is er werk aan de winkel. Dan moet je iets doen om ervoor te zorgen dat je meer geld verdient. En dat kun je weer op verschillende manieren doen.

  • Je ideale plaatje aanpassen en meer dagen werken
  • Je verdiepen in marketing om ervoor te zorgen dat klanten jouw weten te vinden
  • En wat je zeker ook moet doen, is kijken naar je kosten plaatje: kun je ergens je uitgaven terugdringen zodat je aan het einde van de maand meer overhoudt dan uitgeeft.

 

En als jij nu kijkt vanuit point of view 3, zit jouw opvang dan vol? Verdien jij genoeg om je ideale leven te lijden?

Ik hoop natuurlijk dat het antwoord ja is. Want dat betekent dat jij je in ieder geval geen zorgen hoeft te maken op dit moment. Een zorgeloze gastouder heeft een positieve uitstraling op de gastkinderen en hun ouders.

Is jouw opvang/portemonnee niet vol en maak je je zorgen? Kun je hulp gebruiken?
Neem dan contact met me op. Dan kijken we samen wat voor jou de beste oplossing op dit moment is.

Heb je vragen over of wil je reageren op dit artikel, plaats een reactie onder deze post.

Succes en Plezier met je gastouderopvang

Patricia Budding

 

PS Vind je dit artikel waardevol? LIKE & DEEL het dan in je netwerk zodat anderen er ook van kunnen leren!

PS Wil je mijn Facebook Live uitzendingen volgen? Word dan lid van mijn Facebookgroep

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *