fbpx

Doe mee aan mijn nieuwe Pilottraining!
KLIK HIER voor meer informatie

“Aantal likes is niet belangrijk” wordt wel eens gezegd. Maar enkel maar door mensen die al likes hebben.

Want een pagina zonder likes is als een lege zaal. Je kan nog zo hard staan roepen, nog zo veel posts maken… als er niemand is om je te horen zal het geen enkel effect hebben. Dus wat doe je als je nog geen likes hebt, of slechts een klein handvol? Wat doe je als je pas een bedrijf opstart? Wat doe je als je net een nieuwe pagina hebt gemaakt?

Juist ja, je gaat op zoek naar nieuwe likes. Dus JA, likes zijn belangrijk. Maar likes zijn ook niet hét belangrijkste.

Waarom likes niet belangrijk zijn

Het aantal likes is vaak een kwestie van ego. Hoe meer likes je hebt, hoe belangrijker en hoe succesvoller je lijkt. Maar aantal likes zegt niets over het succes van je bedrijf. Aantal likes zegt niets over de omzet of de winst die je draait.

Je weet namelijk niet van waar die likes komen, waarom ze die pagina liken, en of ze ook écht fan zijn van die pagina. En met “fan” bedoel ik herhaaldelijke klant of ambassadeur, niet alleen Facebook Fan.

Want het is mogelijk om Facebook likes te kopen online. Een zoektocht op Google leert mij dat 1.000 likes zo’n 15$ kost. Zogezegd “echte accounts”. Maar 100% waardeloos en al zeker geen toekomstige klanten. Je doet er je pagina eerder slecht mee dan goed. 

Dus de volgende keer je “jaloers” bent op het aantal likes van een concurrent, vraag je dan eens af van waar die likes komen, en hoe ze verkregen zijn.

Waarom likes wel belangrijk zijn 

Toch is het aantal likes op je Facebookpagina heel belangrijk. Het aantal likes is een indicatie van je imago. Heb je op je pagina maar 10 likes, dan kom je niet echt professioneel over. Of dan lijk je een beginner (als dat zo is is dat OK, maar als dat niet zo is niet).

Het goede nieuws is dat je als zelfstandig ondernemer geen duizenden likes moet hebben om professioneel over te komen. Vanaf 50 toon je al dat je goed bezig bent. 100 is nog beter. En vanaf 200 zit je wel goed. 

Daarnaast is het aantal likes dat je hebt geen garantie voor bereik. Ook al is het percentage fans dat je bereikt lager, als je 10.000 likes hebt ga je waarschijnlijk wel meer bereik hebben dan als je er 100 hebt.

Maar als je slechts 0 likes hebt, gaat je bereik ook gewoon 0 blijven. Hoe meer likes je hebt, hoe groter het eerste potentiële bereik en de mogelijke viraliteit zijn. Een aantal likes hebben is dus wel een vereiste om ook effectief mensen te bereiken.

Hoe krijg je meer likes op Facebook?

Er zijn vele mogelijkheden om meer likes te krijgen. De volgende drie tips zijn acties waar je snel mee kunt beginnen.
De eerste ken je vast wel.

1. Nodig je vrienden en familie uit.

Deze mensen zijn misschien niet je ideale klant, de kans is misschien zelfs klein dat ze überhaupt ooit klant gaan worden bij jou. Maar het zijn vrienden en familie, dus ze zijn waarschijnlijk wel gewoon fan van jou. Ze kunnen je steunen door je pagina te liken. Want met elke like die je krijgt vergroot je het je bereik. Met elke extra persoon die je bereikt vergroot je de cirkel.

En zelfs al zijn ze niet je ideale klanten, ze zijn misschien wel de verbinding tussen jou en je volgende klant. Dus ja, nodig je vrienden uit. Maar wees wel wat selectief en ga niet zomaar iedereen uitnodigen.

HOE DOE JE DAT?

Bij nieuwe pagina’s vindt je op de homepagina de optie om mensen uit te nodigen, maar als je pagina al wat ouder is kan je het terugvinden onder het tabje “community” links.

2. Nodig je post likers uit.

Soms bereik je met een post mensen die je pagina nog niet leuk vinden. Als iemand je post leuk vindt, maar je pagina nog niet, dan kan je hen een uitnodiging sturen om je pagina ook leuk te vinden. Aangezien ze 1 van je posts leuk vonden, is de kans groot dat ze je andere posts ook wel leuk zullen vinden, dus zijn ze het ideale “doelwit” om het aantal likes op je pagina te vergroten.  

HOE DOE JE DAT?

 1. Surf via je computer naar je Facebookpagina (dus niet als je je eigen post ziet passeren op de newsfeed)
 2. Klik op de namen van de mensen die je post geliket hebben.

3. Nodig iedereen die je kan uit om je pagina leuk te vinden:

 

3. Gebruik je persoonlijke profiel

Je profiel dient niet om reclame te maken, maar je kan het wel hier en daar gebruiken om je bedrijfspagina in de schijnwerper te zetten. Want als je gaat netwerken online en in Facebookgroepen is dat via je persoonlijke profiel, niet via je pagina.

Dus zorg voor bijvoorbeeld je logo in je omslagfoto, in de korte bio die je bovenaan kan zetten, of in de featured foto’s links. En zorg zeker dat je pagina gelinkt is in het info gedeelte van je profiel bij “werk”, zodat mensen kunnen doorklikken als ze dat willen. Wanneer iemand jou vind op Facebook, ziet hij direct dat je een gastouderopvang hebt. Zo kunnen mensen doorklikken naar je bedrijfspagina als ze dat willen en deze liken

Als je hiermee start zou je wel al aan 50, 100 of meer moeten halen.

“Welke tip vond jij het beste?”

Deel je reactie onder dit artikel

4 Reacties

 1. Wendy Kuijpers

  IK heb altijd begrepen dat Facebook berichte met minder dan 10 likes niet eens onder haar volgers toont.
  Niet alle berichten die je post worden aan je volgers getoond. Dan zijn likes dus super belangrijk.

  Antwoord
  • Patricia Budding

   Likes zijn belangrijk. Maar het niet tonen van berichten aan je volgers hangt niet af van het aantal likes. Het draait meer om de interactie. Het is belangrijk dat mensen reageren op je bericht door een reactie te plaatsen. Dan krijgen de mensen die in zijn vriendenclub zitten te zien dat hij gereageerd heeft. Daardoor is jouw bereik groter.

   Antwoord
 2. Krisma

  Ik vind dat likes goed is maar dat betekent niet als ik maar 5 of 10 likes heb dat ik het niet succesvol doet want door de ander reclame dat je maakt wordt je toch bereikt

  Antwoord
 3. Krisma

  Of heb ik het verkeerd Patricia?

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *