fbpx

Ok ik beken, ik ben eigenlijk een sloddervos.
Ik heb altijd heel veel ideeën en begin vaak heel enthousiast aan allerlei dingen. Maar veel zaken maak ik ook niet af.

En dat wekt soms irritaties, zoals nu, ik kan mijn bedrijfsagenda nergens meer vinden. Omdat ik mijn urenadministratie niet regelmatig heb bijgehouden, is die agenda rond gaan slingeren. Geen idee waar hij ligt. Het hele huis overhoopgehaald. Kans is groot dat ik helemaal opnieuw moet beginnen. Zou ik nog ergens een kunnen kopen aan het einde van het jaar?

 • Zo moet ik ook nog steeds een afspraak maken met de makelaar.
 • Er liggen nog wat rekeningen die betaald moeten worden.
 • Ik moet nog steeds de bibliotheekboeken terugbrengen.
 • En de knoop moet nog aan de jas van mijn dochter worden genaaid.

Dat zijn allemaal saaie dingen, iets nieuws beginnen is veel leuker en spannender! Zoals de voorbereidingen voor de beklimming van de Kilimanjaro in juli 2019!
Maar onafgemaakte zaken en taken, op welk gebied dan ook in je leven, zorgen voor gedoe. En gedoe veroorzaakt stress… afleiding.

Het is ook niet zo gek dat ik zo ben hoor. Ik heb een paar maanden geleden een online test gedaan waaruit blijkt wat voor type persoon ik ben. De test typeerde mij als Dynomo Genius. Genius staat, helaas, niet voor geniaal, maar voor ‘type’.
En Dynomo betekent dat ik altijd heel veel ideeën heb en vaak heel enthousiast begin met dingen. Dat is heel positief, alleen is de valkuil van de Dynamo dat hij moeite heeft met dingen afmaken.
Nu ik dit weet en erken van mezelf, maakt het me ook wat makkelijker om mezelf te accepteren dat ik ben zoals ik ben. Daarom help ik mezelf met een goed plan waarmee ik vandaag ga beginnen!

Herken je dat ook bij jezelf? Dat je nog zoveel dingen hebt liggen die nog niet zijn afgerond? Ben je begonnen met een boek te lezen maar ligt in half gelezen in de kast? Moet jij nodig de keukenkastjes opnieuw indelen omdat ze uitpuilen of moet je nu echt een de schuur eens uitmesten?

Doe dan met mij mee en dan maken we samen Schoon Schip!

We hebben nog drie weken dit jaar om zo veel mogelijke losse eindjes af te ronden.
Wat is het plan?

Stap 1: maak je checklist “Schoon Schip”

Bijvoorbeeld:

 • Zaken in huis – de koelkast schoonmaken, een schilderij ophangen, een kast uitmesten
 • Verplichtingen waar je voor je gevoel geen nee tegen kunt zeggen
 • Relaties met mensen die energie zuigen (misschien heb je wel zo’n klant, of een familielid)
 • Financiële en administratieve taken waar je als een berg tegenop ziet
 • Onafgeronde projecten binnen je baan of je bedrijf
 • Telefoontjes en mails die nog openstaan
 • Opruimen van je mailbox (check hoeveel je er open hebt staan, verdeel die over de dagen en zorg dat je elke dag dat aantal mails daadwerkelijk afhandelt)
 • Beslissingen die je voor je uitschuift.

NB wanneer je begint met het maken van deze lijst, wordt hij langer dan je denkt hoor!

Stap 2: Pak iedere dag minstens 1 ding uit deze lijst aan

Een aantal tips:

 • Begin met eenvoudige taken. Krijg eerst de smaak te pakken. Ga genieten van het opgeruimde gevoel dat dit geeft.
 • Begin de dag met deze klus. Geeft je vleugels, je geeft jezelf niet de kans om het uit te stellen, en in plaats van kostbare energie verliezen door te balen dat je die rotklus nog moet doen, heb je de hele dag het gevoel dat je ALLES kunt. Of in ieder geval, dat alles heel leuk is wat je nog moet doen:)

Stap 3: Zoek een buddy

Om het jezelf makkelijk te maken, vind een buddy. Elke dag een mailtje krijgen van je buddy dat hij of zij zijn incomplete al heeft afgehandeld, werkt motiverend. En je houdt jezelf accountable!

Stap 4: Hou vol!

Last but not least… het is maar 3 weken. Mis geen dag! Vooral in het begin. Hoe langer je het volhoudt, hoe makkelijker het wordt, en hoe opgeruimder je hoofd voelt.
Dan heb je op 1 januari 2019 maar liefst 21 minder taken op je to-do lijst staan en start je het nieuwe jaar een stuk opgeruimder in je hoofd!

Wat heb jij al veel te lang op je to-do-list staan?

Deel je reactie in het commentaarveld onder dit artikel.

Heel veel succes!

PS. Deel dit artikel met je Facebook vrienden, LinkedIn contacten en Instagram volgers zodat ook de mensen in jouw netwerk kunnen profiteren.

2 Reacties

 1. Renée Daniëls

  Heb ik nou al een dag gemist of begin ik morgen?? 🤭

  Het is inderdaad hoog tijd dat ik een lijst aanleg. Zeker die kleine klusjes schieten er anders bij in.

  Wat al veel te lang op mijn to do-lijst staat: het beter inrichten van m’n kledingkast. En bij deze ga ik dat morgen – naast het maken van mijn lijst – eindelijk ‘ns doen!
  Kan ik m’n strijkplank ook weer ‘ns gebruiken. 😉

  Dankjewel voor het ‘zetje’!

  Antwoord
 2. Patricia Budding

  Graag gedaan Renéé!
  Ik denk dat het bewust worden van al die klusjes die je uitstelt, al een mooie stap is. En je begint! Veel mensen lukt het niets om dat te doen. Dus super dat je meedoet!
  Ik zit nu op dag 3, en vandaag ga ik de slaapkamer van mijn dochtertje eens flink onder handen nemen. En dat niet alleen, ik ga er ook consequenties aan binden wanneer ze haar kamer niet opruimt. Geen woorden maar daden 😉

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Is jouw opvang al klaar voor de AVG?
Vraag de gratis AVG Cehcklist/Planner aan!
Gratis AVG Checklist/Planner

Vink onderstaande checkbox aan en je ontvangt de AVG Checklist/Planner en maximaal 1 e-mail per week met aanvullende informatie over de Wet AVG.

Wij gaan zorgvuldig om met je gegevens. Zie de privacyverklaring