fbpx

In mijn vorige blog heb je gelezen wat je vooral NIET moet doen op Social Media. Zoals je je misschien nog kunt herinneren gaat dat wat je op de Sociale Media schrijft de hele wereld in. En een klein foutje, kan grotere gevolgen hebben voor je gastouderbedrijf dan je denkt. Wat voor indruk wek je bijvoorbeeld als je schrijft dat je dronken bent geworden op een feestje? Zullen vraagouders hun kinderen dan nog aan jou toevertrouwen?

In deze blog leer je alles over hoe je de sociale media goed in kunt zetten zodat je ze laat werken voor je bedrijf. Zo leer je wat het doel is van de sociale media, hoe je klanten werft door de interactie aan te gaan en hoe je een relatie opbouwt met je klanten.

Ik hoor je denken: Ja maar ik ben gastouder, ik wil de hele dag besteden aan mijn kinderen. En ‘s avonds heb ik echt geen puf meer om nog iets te doen aan facebook of zo hoor!

Maar ja… er komt vast een zeker een moment waarop er gaten vallen in je bezetting. En als je dan nog uit moet zoeken hoe de sociale media werken, ben je te laat!

Uiteraard is het zo dat je in het begin wel wat tijd kwijt bent aan het ontdekken en leren wat goed voor jouw bedrijf werkt. En als je eenmaal routine hebt opgebouwd, hoef je er niet zo veel tijd meer in te steken en heb je op de langere termijn heel veel profijt van je inspanning, nl. dat vraagouders jou weten te vinden!

Allereerst is het belangrijk te weten wat het doel is van het gebruik van sociale media. Het is niet zo dat je op korte termijn veel klanten binnen haalt en je portemonnee vult. Het werkt in de praktijk echt niet door tegen een zwangere vrouw te zeggen: “Ik zie dat je zwanger bent. Zoek je toevallig een gastouder? Kom dan eens een keer kennis maken met mij!” NEE, zo werken de sociale media niet!

Wat is het doel van Sociale Media?

Het werken aan een vertrouwensband met je (potentiële) klanten door de interactie aan te gaan.

Wat is interactie?

Je stelt bijvoorbeeld een vraag aan iemand, en die persoon geeft jou antwoord. Dan het je interactie. Zit die persoon toevallig net te bellen of te sms’en, dan zal hij geen antwoord geven en heb je dus geen interactie.

Hoe ga je de interactie aan met je klanten?

Door waardevolle berichten te plaatsen en je klanten te vragen: wat is jouw mening? Hoe zou jij het doen? Of je vraagt je lezers om je bericht te liken en te delen met andere mensen die mogelijk interesse hebben in de betreffende informatie. Hiermee ga je een relatie aan met je klanten. Je hoeft niet bij elkaar op de koffie te komen, maar je toont interesse en laat zien dat je naar hen luistert en hen waardeert.

Het is dus jouw taak om de interactie aan te gaan met je doelgroep. En dat doe je als kleinduimpje ZONDER zijn zevenmijlslaarzen aan. In kleien stapjes dus. Een eerste stap is dat een persoon jouw Facebook pagina liked. Hij heeft een stap gezet om dichter bij jou te komen. Een tweede stap kan zijn dat hij een reactie plaatst op één van je berichten. En een wat grotere stap is dat deze persoon contact met jou opneemt en een telefoonnummer of email adres achterlaat.

Het is net als traplopen. De ene neemt grote stappen, en de ander doet het wat rustiger aan en heeft meer tijd nodig om zich vertrouwd te voelen bij jou. Dat is ook de reden waarom je niet te snel op moet geven als je je gaat begeven op de sociale media. Je moet er minimaal een jaar voor uittrekken. Want als er na een jaar iemand klant bij je wordt, heb je wel een klant voor de komende 4 jaar! Dat lijkt mij het wachten toch wel de moeite waard.

Nu weet je hoe je de sociale media effectief in kunt zetten om klanten te werven. Je wordt niet snel rijk maar op de langere termijn is het de moeite waard om er regelmatig tijd in te steken.

Dus, twijfel je nog of het gebruik van sociale media goed is voor je gastouderbedrijf? Vond je dit artikel leerzaam? Graag lees ik je reactie in het commentaarveld onderaan het artikel.

 

PS Heb je het gratis e-book al gedownload?

LIKE als je dit artikel waardevol vindt.

DEEL met eenieder die er ook profijt van kan hebben

5 Reacties

 1. Harmi Zondervan

  Wat willen potentiële klanten graag lezen op een facebookpagina? Wat is de frequentie van iets plaatsen zonder dat het als storend wordt ervaren?

  Antwoord
  • Patricia Budding

   Hallo Harmi,
   Wat een goede vragen stel je! Het is inderdaad belangrijk om te weten wat potentiële vraagouders willen lezen. Wat je het beste kunt doen om daarachter te komen, is simpelweg: vragen!
   Ook de frequentie is belangrijk. Iemand vertelde mij eens, dat hij iedere dag iets op zijn FB pagina zette. Maar uit eigen ervaring weet ik dat je daar niet aan toekomt, omdat je de hele dag bezig bent met de kinderen in je huis.
   Ik zal in mijn komende blogs aandacht besteden aan deze onderwerpen.
   Bedankt voor je input!
   Patricia

   Antwoord
   • Anoniem

    Hoi Patricia
    Bedankt voor je antwoord. Je antwoordde dat ik simpelweg moest vragen wat potentiële vraagouders willen lezen of zien op Facebook. Bedoel je dat ik die vraag gewoon op facebook moet stellen of rechtstreeks op straat?
    Fijn dat je met mijn vragen iets wil doen op je blog.

    Groetjes,
    Harmi

    Antwoord
    • Patricia Budding

     Dankzij jouw vraag, weet ik waar ik over moet schrijven. Vandaar dat mijn volgende blog speciaal over dit onderwerp zal gaan!
     Ik help je graag verder Harmi.

     Antwoord
 2. Harmi Zondervan

  Goed om te horen. Succes met schrijven.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *