fbpx

Heb je te maken met vraagouders die opzeggen? Heb je gaten in je bezetting? Maak je je zorgen of je de komende maand voldoende inkomen hebt? Ligt jouw focus op dit moment helemaal bij klantenwerving?

Is het antwoord ja?

Dan richt je je te veel op de verkeerde groep mensen. De focus moet juist liggen bij die mensen waar jij NU je inkomen aan te danken hebt: je huidige klanten!

Ik zal je vertellen waarom je huidige vraagouders je hoogste prioriteit zijn en wat de voordelen zijn van tevreden klanten. Heb je dit op orde, dan hoef je lang niet zo hard te werken om nieuwe klanten te werven.

Verbaasd? Lees snel verder.

3 Redenen waarom je je moet richten op je huidige vraagouders:

 1. Je inkomen verdien je dankzij je huidige klanten. Zij zijn de grootste bron van inkomsten. Als je hen niet voldoende aandacht geeft, kan het zo maar zijn dat ze niet meer tevreden zijn over jouw kwaliteiten als gastouder. En dan… lopen ze weg!
 2. Misschien denk je dat je een kwalitatief goede gastouder bent, maar als de klanten bij je weglopen, is dat een teken dat zij er ander over denken.
 3. Als jouw klanten niet tevreden zijn, gaan zij over jou praten, maar niet in positieve zin. Dat wil je als gastouder dus echt voorkomen want dat gaat nog meer klanten kosten! Als jij ergens een proefles doet, en je hoort de andere deelnemers alleen maar negatief praten over de docent, overweeg je dan een abonnement of ga je op zoek naar een betere docent?

Je moet er dus echt voor zorgen dat je huidige klanten zeer tevreden zijn over jou. Zodat ze deze positieve ervaringen met jou gaan delen met andere mensen. Wat denk je, zou dat in jouw voordeel kunnen werken?

Dus… richt je in de eerste plaats op je huidige klanten. Zorg ervoor dat ze helemaal happy zijn.

Voordelen van tevreden vraagouders

 • Je hebt goed contact met je vraagouders.
 • De klant voelt dat je hem waardeert, je luister naar hem en je laat blijken dat zijn mening telt.
 • Komt er een tweede of derde kind, is de kans groter dat ze die ook bij jou onder brengen.
 • Een tevreden klant praat positief over jou = GRATIS reclame voor jou.
 • Een nieuwe klant die dankzij deze positieve mond-tot-mondreclame bij jou komt, is eerder bereid om meer te betalen.
 • En zo hoef je minder hard te werken om nieuwe klanten te werven!

Hoe weet je eigenlijk hoe je huidige vraagouders over jou denken?

Door ze letterlijk te vragen!
Vraag wat ze goed vinden aan jou en jouw manier en kwaliteit van opvang. Vraag hen of ze tips/suggesties hebben, of ze iets missen, of ze ergens meer van willen, of juist minder. En zorg ervoor dat je dat gaat leveren waar zij om vragen.

Mocht het toch een keer voorkomen dat een klant stopt, vraag dan wat de reden daarvan is! Heeft het betrekking op jouw functioneren, dan kun je er misschien iets aan doen. Is er een meningsverschil: praat het uit. Doe er alles aan om ervoor te zorgen dat deze mensen een goed gevoel over houden aan hun vertrek.

Uiteraard kan het natuurlijk ook een financiële kwestie zijn, waar jij geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld het verlies van een baan. Bij deze mensen kun je ook vragen of ze tevreden waren over jou en of ze bij andere ouders een goed woordje voor je willen doen. Geef ze een aantal visitekaartjes mee en mocht er een klant via hen binnenkomen, nodig ze dan uit voor een kopje koffie met taart, of stuur een bloemetje als dank. Dat motiveert hen misschien weer om nog meer reclame te maken voor je.

En nu ben ik zeer benieuwd wat je van mijn tips vindt.

Ga jij nu iets anders doen en zo ja wat? 

Deel het in het commentaarveld hieronder!

Hartelijke groet!
Patricia Budding

PS. Als je dit artikel waardevol vindt, LIKE en DEEL, zodat andere mensen er ook van kunnen profiteren

 

4 Reacties

 1. Anne Buiskool

  Hallo Patricia. Wat een mooie blog! Ik geloof dat je een van de eersten bent die blogt over gastouderschap. Als gastouder realiseer ik me dat er veel te winnen is met de manier waarop jij schrijft over gastouderschap. Het is nog zo onbekend om bijvoorbeeld een enquête uit te zetten onder gastouders en om dan met de informatie je dienst te verbeteren. Terwijl dat eigenlijk de beste manier is om er achter te komen wat je klanten willen. Veel succes met je blog en als ik er weer eentje zie waar ik iets aan kan vullen, dan zal ik het zeker doen.
  Ik hoop dat ander gastouders de weg naar jouw blog ook gaan vinden. Mooi initiatief.

  Antwoord
  • Patricia Budding

   Dank je wel Anne. Ik heb inderdaad niet eerder dit soort informatie gelezen. Vaak vind je alleen vakinhoudelijke kennis en informatie, maar niet over hoe je als gastouder je bedrijf moet neerzetten. Fijn dan ik op deze manier mijn kennis en ervaring kan delen aan andere gastouders zoals jij. En een enquete zit ook in de planning. Ik hoop dat je die te zijner tijd ook wilt invullen! Ik hoop dat ik jou daarmee verder kan helpen. Succes Anne!

   Antwoord
 2. a van Lieshout

  Prettig om te lezen dat het gastouder zijn steeds meer in beeld komt op diverse manieren en de professionalisering van ons mooie vak verder gaat. Zelfs een doorgewinterde gastouder als ik ( 12 jaar inmiddels) kan een frisse wind zo nu en dan goed gebruiken. Daar blijf ik scherp bij!

  Antwoord
 3. Patricia Budding

  Dat is goed om te horen! Het is zeer zeker belangrijk om echt alle kanten van het vak gastouder te belichten. Ik hou je graag scherp, en zo mag je mij ook scherp houden met het aandragen van thema’s waar je meer over wilt weten.

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *