fbpx

Iedere gastouder heeft ermee te maken: het werven van klanten.
Klantenwerving is een vak apart. Oeps, dat hadden ze er niet bij verteld toen je de opleiding deed. Jij wilde gewoon gastouder worden en kinderen opvangen. Een leuke boterham verdienen. Maar leren hoe je nou de kinderen in je opvang krijgt, zodat je ook echt geld gaat verdienen?
Uh…

Bij de een gaat het makkelijk, de ander moet er iets meer moeite voor doen, en sommige gastouders lukt het maar niet om hun bezetting goed rond te krijgen. Er zijn gastouders die het niet voor elkaar krijgen om een goed inkomen te halen uit hun opvang en besluiten daarom te stoppen en hun geluk elders te zoeken.
Frustrerend.

En… het is niet nodig: het is gewoon te leren hoe je je huis bommetje vol krijgt. En niet alleen nu, ook later, wanneer je plotseling te maken krijgt met leegloop.

Klantenwerving roept verschillende frustraties op.

Niet iedere gastouder reageert op dezelfde manier op het klantenwervingsproces. De frustraties verschillen. Welke dat zijn, heb ik onderzocht middels een enquête die slechts 1 vraag had:

“Wat is jouw grootste frustratie bij klantenwerving?”

Uit alle reacties die ik kreeg, heb ik een top 3 samengesteld:

De 3 grootste frustraties van gastouders bij klantenwerving

Nr. 3: onzekerheid
Nr. 2: ik hoor niets meer
Nr. 1: Waar vind ik ze?

Frustratie nr. 3: Onzekerheid.

Met onzekerheid wordt bedoeld de onzekerheid bij/van de gastouders:

 • Onzeker tijdens het gesprek.
 • Wat moet ik allemaal zeggen?
 • Na het gesprek: “gaan de ouders wel voor mij kiezen”?

Hierdoor zitten ze niet lekker noch ontspannen op hun stoel, komen ze niet uit hun woorden, vergeten dingen te zeggen, …

Frustratie nr. 2: Ik hoor niets meer

Je hebt een kennismakingsgesprek gehad, of iemand heeft bij jou geïnformeerd, en daarna hoor je niets meer. Het is stil. Doodstil.
Dan komt de onzekerheid weer op de loer liggen. Wat nu? Heb ik iets verkeerd gezegd? Moet ik nog wachten of zal ik toch een afspraak maken met een ander gezin?

Frustratie nr. 1: Waar vind ik klanten?

De grootste frustratie die gastouders hebben is dat ze niet weten waar/hoe ze aan klanten moeten komen.

Ja en dan zit je daar. Want ze moeten toch wel komen anders heb je geen brood op de plank! Je wilt toch wel een redelijk vast inkomen hebben zodat je zeker weet dat je volgende maand de rekeningen kunt betalen of nieuw speelgoed kopen.

 • Ze krijgen wat tips van het gastouderbureau bijvoorbeeld flyers uitdelen. Maar ja flyeren werkt gewoon niet. Dat is een ouderwetse manier van reclamemaken die men kent van vroeger, maar waarvan al lang bekend is dat het niet werkt.
 • Ze zitten op Facebook maar weten niet hoe dit effectief in te zetten.
 • Ze hebben een website, maar die wordt niet gevonden door klanten. Dat kan verschillende oorzaken hebben, maar dan moet iemand je wel vertellen hoe je een website effectief gebruikt, wat je er wel/niet op zet, enz..
 • Help, wat moet ik doen? Waar begin ik?

Het zou fijn zijn als je ze weten waar ze tips en adviezen kunnen krijgen. Tips die werken, uiteraard.
Die tips heb ik voor jou! Wil je ze ontvangen? Meld je dan aan voor mijn gratis videotraining door het forumlier naast dit artikel in te vullen.

 

Herken je jezelf geheel of gedeeltelijk in deze frustratie?

Deel je reactie onder deze post. Wie weet heb ik wel wat tips voor je…

2 Reacties

 1. Shirley

  Bij deze zou ik graag meer informatie willen. Ik merk dat het idd heel moeilijk is om kindjes in mijn opvang te krijgen.

  Antwoord
  • Patricia Budding

   Hoi Shirley, goed om te horen dat je graag meer wil leren. Vanmiddag ga ik de tips hiervoor delen. Heb je mijn gratis stappenplan al gedownload? Dan kom je op mijn mailinglist en krijg je de link naar de tips.
   Je kunt ook lid worden van Gastouders en Klantenwerving op Facebook

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *